סן פאולו, ברזיל San Paulo, Brazil
תשרי תשנ"ב
יג. טקס בת מצוה בבית הכנסת ושירת הבנות במקהלה בציבור
שאלה:
אמהותיהן של בנות המצוה רוצות שהטקס יתקיים בתוך בית הכנסת. לא יהיו ריקודים, אבל הבנות כולן ביחד (המדובר בבנות שתים עשרה שנה או קצת פחות) תקראנה או תשרנה כמה תפילות בפני ההורים ויתר המוזמנים. הן תעמודנה על הדוכן ליד ארון הקודש, מול הקהל.
כיצד יש לנהוג?
תשובה:
אפשר לקיים טקס בת מצוה בבית הכנסת בתנאים מסוימים. יש להעדיף שהבנות תקראנה את התפילות מאשר תשרנה אותן1מכיוון שהפסק של בעל "שרידי אש" (ראה להלן) אינו מוסכם על הכול, ונאמר רק במקום הצורך, מן הראוי לבחור בקריאה ולא בשירה.. אמנם, אם תהיה התמרמרות מצד הבנות או המשפחות, אם לא יותר להן לשיר, בעל "שרידי אש" מתיר2ח"ב סי' ח. עי"ש שמתיר לבנים ולבנות לשיר שירי קודש ביחד במסגרת תנועות דתיות בשביל התחזקות הדת בקהילות הסובלות מהדרדרות צביונם הדתי עד כדי נשואי תערובת והתבוללות. על פי ההנחה שמצב זה קיים גם בקהילתכם (כמו ברובן של תפוצות ישראל, לצערנו) יש לחשוש לריחוק הממורמרים ממוסדות הדת. בעל "שרידי אש" מזכיר שתי סברות לקולא בנדון, ויש להקפיד על שתיהן:
א. קולות שבמקהלה אינם נחשבים קולות לענייננו, על פי הכלל "תרי קלי לא משתמעי". אולם בעל "שרידי אש" לא היה מרוצה מסברה זו שמקורה בתחום הלכי אחר.
ב. אין לחוש שקול שירת שירי קודש יעורר הרהורי עבירה אצל השומעים.. יש להקפיד שהבנות תשרנה כל הזמן ביחד3כדי להבטיח שמתקיימת הסברה הראשונה לקולא המובאת בהערה הקודמת., ושלא יבלוט קולה של נערה זו או אחרת4יתכן שעל ידי זה נרויח עוד צד חשוב להקל-נראה שבעיתיות הקולא של קבוצה השרה היא, שלמרות שלא נשמע כל קול ספציפי בבירור, הרי הוא יכול להיות ניכר ויכול אפוא לעורר הרהורי עבירה, במיוחד כאשר השומעים יושבים קרוב אל השרות ויכולים לזהות לפחות את קול השרות הנמצאות בקרבתם. והנה, אם קבוצה לא קטנה של שרות עומדת על דוכן במרחק מסוים מן השומעים ואף אחת אינה מרימה את קולה מעל קול חברותיה, נראה שאין כאן בעיה. דומה הדבר למי ששומע קול אשה ואינו מכיר את האשה, שרבו בה המקילים. עיין "הצנע לכת" לרב אליקים ג' אלינסון (פרק ב סי' כו), שהרי אינו יכול לקשר את הקול עם אשה מסוימת. יתר על כן, בנדון דידן אין הוא שומע קול אשה, אלא קול קבוצת נשים..
עיין עוד "במראה הבזק" (ח"א תשובה יז; ז3 במהדורה הראשונה) ובכרך זה בשאלה הקודמת.