פרק זה עוסק בעצם בנושא אחד בלבד, והוא: מה הם היחסים בין הדברים השונים שהיבם יכול לעשות ביבמתו. בסך הכל ארבעה הם דברים אלה: ביאה או חליצה (מדין תורה), מאמר או גט (מדברי סופרים). ובפרק זה מבררים מה הם היחסים בין אלה. כלומר: מה היחס בין כוח הקנין של הביאה והמאמר, ובין כוח הדחייה של החליצה ושל הגט. הנושאים באים לידי ביטוי ובירור כאשר שנים או יותר מן הדברים נעשים בזה אחר זה, בין אם הם נעשים על ידי יבם אחד ביבמה אחת, או על ידי יבם אחד בשתי יבמות (צרות), או על ידי יבמים אחדים ביבמה אחת או על ידי יבמים אחדים ביבמות אחדות. This chapter deals exclusively with one issue: The relationship between the various acts that a yavam might perform with a yevama. In total, there are four options: Intercourse or halitza, which are effective by Torah law, and levirate betrothal [ma'amar] or a bill of divorce [get] by rabbinic law. This chapter clarifies the nature of the relationship between these options by discussing the relative efficacy of the modes of acquisition, i.e., intercourse or levirate betrothal, on the one hand, and the modes of release, i.e., halitza or a bill of divorce, on the other. These issues come to the fore when two or more of these acts are performed successively, whether they are performed by a single yavam with a single yevama, a single yavam with two yevamot who are co-wives, several yevamin with one yevama, or several yevamin with several yevamot.
על ידי בדיקת הצירופים הללו ניתן לברר מה הוא תוקפו היחסי של כל אחד מן המעשים הללו, באיזו מידה הוא קובע ומגדיר לחלוטין את היחסים בין היבם והיבמה, או שהוא מניח מקום למעשה אחר לחול אחריו ולשַנוֹת את הדברים. Examination of these various combinations helps clarify the relative legal validity of each of these acts. Does a given act conclusively determine the relationship between the yavam and the yevama, or does it leave room for a further act that might, if performed, alter matters?
במיוחד חשוב בירור זה לגבי שני המעשים שהם רק מתקנת חכמים; המאמר והגט. שכן נחלקו חכמים בדבר תוקפו של המאמר וכוח הקנין שבו: האם הוא ״קונה קנין גמור״ כאירוסי אשה, או שמא כוח הקנין שבו הוא רק חלקי בלבד, או שאינו קונה כלל ולא נעשה אלא כסימן בלבד. כיוצא בזה לענין גט ביבמה — במה הוא דומה לגט רגיל, ובמה אין כוחו אלא כסימן או רק משום דמיונו לגט אשה סתם. This clarification proves especially important with regard to the two acts that are of rabbinic ordinance: The levirate betrothal and the bill of divorce for a yevama. Indeed, the Sages were in dispute with regard to the exact nature of levirate betrothal and its power of acquisition: Does it constitute a fully valid act of acquisition like regular betrothal, does it grant only partial acquisition, or is it merely symbolic and bereft of any legal validity whatsoever? Similarly, with regard to a bill of divorce given to a woman requiring levirate marriage, in what way is this bill similar to an ordinary bill of divorce? To what extent does it serve only as a symbol and merely resemble standard bills of divorce?
בירורי היחסים השונים הללו, וגזירות חכמים השונות בעניינים אלה, הם עניינו של פרק זה. The clarification of these relationships and the various rabbinic ordinances involved constitute the subject matter for this chapter.