פרק זה הוא ברובו המשך לפרק הקודם, ואף הוא דן בנישואים של בני אדם שאין דעתם שלמה, ובעיקר — במכלול הבעיות של נישואי חרשים ושוטים. This chapter is largely a continuation of the previous one, as it too deals with the marriages of people of unsound mind, specifically the marriages of deaf-mutes and imbeciles and the range of problems involved.
החרשים, אלה שאינם שומעים ואינם מדברים, נחשבים לבעלי דעה קלושה ומועטה, והשוטים (=משוגעים) — לחסרי דעת לגמרי. מובן כי מי שאין לו דעת אין באפשרותו לקנות קנין כלשהו, ובכלל זה קנין של קידושין. אולם למעשה יש לברר האם יש תוקף כלשהו, לפחות מדברי סופרים, לנישואיהם של אלה, ואם כן — מהי מידת-תוקפם ומה היא הדרך להתרת קשר נישואים זה. Deaf-mutes, i.e., people who can neither hear nor talk, were considered to be of weak, unstable intellect, while imbeciles were assumed to lack mental capacity altogether. Naturally, one who is incompetent cannot perform an act of acquisition, including betrothal. However, it is possible that the marriages of these unfortunates are valid to a certain extent, at least by rabbinic law. Consequently, the status of their relationships must be clarified, as well as the manner by which a marriage of this kind can be terminated.
בנוסף לבעיות אלה, הדומות במידה מסויימת לבעיות שנדונות בפרק הקודם, יש גם שאלות אחרות המיוחדות לנישואים עם חרש או שוטה. שכן ייתכן שאדם נושא אשה, או אשה נישאת לאיש, כשהם בריאים, ולאחר מכן תוקפת אותם מחלה ודעתם נטרפת עליהם. מתעוררת איפוא השאלה האם יש דרך של גירושין במקרים כאלה. In addition to these issues, which are somewhat similar to the problems discussed in the previous chapter, other questions are raised that address the particular circumstances of the marriage of a deaf-mute or an imbecile. To be more specific, it is possible for one partner of a regular marriage to lose his or her sanity as a result of illness. It must be determined whether divorce is possible in these circumstances.
מכל השאלות הללו נולדות ומתעוררות בעיות מִשׁנִיות רבות לענין ייבום. שכן שאלת תוקפם של נישואים כאלה אינה עומדת עוד לעצמה, אלא יש לדון עליהם גם מבחינת היחס שבין אלה לזיקת הייבום, פְטוֹר הצרות ועוד. כמו כן מתעוררת לגבי ייבום שאלה נוספת: הרי הייבום (שלא כקדושין או חליצה) אינו צריך דעת, ולכן ייתכנו מצבים שבהם יש אפשרות לייבם אבל לא לחלוץ או לגרש. בירור הבעיות הללו הוא עיקרו של פרק זה. These discussions lead to numerous secondary problems involving levirate marriage, as the validity of marriages of deaf-mutes and imbeciles has repercussions for the levirate bond, the exemption of rival wives, and other issues. Furthermore, there is a unique problem concerning levirate marriage. In contrast to betrothal or halitza, this ritual does not require legal competence. Consequently, there are cases in which levirate marriage is possible, whereas halitza and divorce are not. The analysis of these issues is the topic of this chapter.