We use cookies to give you the best experience possible on our site. Click OK to continue using Sefaria. Learn More.OKאנחנו משתמשים ב"עוגיות" כדי לתת למשתמשים את חוויית השימוש הטובה ביותר.קראו עוד בנושאלחצו כאן לאישור

מהי ספריא

אנו עַם הספר. במשך אלפי שנים מתקיימים התרבות, המסורת והערכים שלנו באמצעות הטקסטים שלנו. ממסורת בעל פה דרך מגילות הכתובות בכתב יד ועד אוסף עצום של ספרים מודפסים – כל מדיום חדש הנגיש ידע וכלל יותר אנשים בשיח היהודי. אנו הדור שהוטל עליו להעביר את הטקסטים האלו מהדפוס אל הדיגיטלי, כדי שאותם טקסטים ייחשפו וישפיעו בדרכים חדשות ופורצות דרך.

ספריא הוא מלכ"ר השואף לעצב את עתיד הלימוד היהודי כך שיהא פתוח ושיתופי. אנו בונים ספרייה חיה הפתוחה לציבור הרחב ומכילה טקסטים יהודיים בעברית ובתרגומים שונים. באמצעות אותם טקסטים דיגיטליים נוכל ליצור ממשקים חדשים ואינטראקטיביים למחשב, לטאבלט ולטלפון הנייד ולהנגיש את האוצרות הטקסטואליים של היהדות לאוכלוסייה רחבה יותר.

חזון

נגישות

עבור העם היהודי הטקסטים הם הירושה הקולקטיבית שלנו. הם שייכים לכולנו, ואנו רוצים שיהיו נגישים לכולם באמצעות העמדתם לרשות הציבור (public domain) או בעזרת רישיונות ציבוריים ללא תשלום. בין שמדובר בעמוד טקסט לשיעור או בהורדה של מסד הנתונים כולו עבור מחקר ומיזמים חדשים, למשתמש תהיה גישה מלאה לאוסף כתבי הקודש.

תשתית

כל הקוד שלנו מפורסם תחת רישיונות open source, ואנו מציעים שירותים, כולל live API, לכל מיזם שמעוניין להשתמש בהם. אנו מזמינים את כל המשתמשים להיעזר בקוד ובנתונים שלנו כדי לבנות אפליקציות, לנהל מחקרים או ליצור אינפוגרפיקה (visualizations). אנו מאמינים שעלינו לחלוק עם הציבור את התשתית הבסיסית לטכנולוגיה יהודית.

חינוך

ספריא אינה רק ארכיון לשימור טקסטים יהודיים; אנו מספקים פלטפורמה המיועדת להפיח חיים חדשים באותם טקסטים. על כן אנו משקיעים בפיתוחים שיהפכו את ספריא לכלי למידה והוראה טוב יותר. אנו בספריא מחויבים לעבודה בשותפות עם מחנכים ומחנכות כדי לבחון, לפתח ולהרחיב את גבולותיה של טכנולוגיה יהודית חינוכית.

שיח

כתבי הליבה של היהדות צמחו מתוך שיח שהתנהל לאורך הדורות במשך אלפי שנים. הקנון היהודי הוא יותר מאוסף ספרים על המדף, אלא הוא קובץ עצום של טקסטים מחוברים ה"מדברים" אלה עם אלה. ספריא עוזרת לבחון את שיח העבר ומייצרת מקום להמשיך אותו לכיוונים חדשים, עם משתתפים חדשים, עם שאלות חדשות ועם רבדים חדשים של דיאלוג. הישארו עימנו.

היסטוריה

2011

ג'ושוע פואר, סופר רב־מכר, וברט לוקשפייזר, מנהל מוצר לשעבר בגוגל, הוגים את מיזם ספריא.

2012

פואר ולוקשפייזר משיקים גרסת בטא של האתר.

2013

מו קויפמן, המשקיע בטכנולוגיה, מצטרף למייסדים כדי להקים את מועצת המנהלים של ספריא. יחד הם זוכים למימון ראשוני וקריטי מקרן נתן, ג'ונתן ותמר קושיצקי וקרן ג'ים ג'וזף.
ספריא הופכת למלכ"ר ומגייסת את העובד הראשון שלה -- אשר ממשיך לעבוד אצלנו עד היום!
בשלב זה ספריית ספריא מכילה 8.5 מיליון מילים.

2014

מהנדסי ספריא מותחים את הגבולות הקיימים של התורה אונליין ומשיקים את האינפוגרף הראשון מסוגו בעולם, שנועד להמחיש את הקשרים שבין התנ"ך לתלמוד.
עד כה המשתמשים של אתר ספריא יוצרים יותר מ־6,000 דפי מקורות ייחודיים.
ספריא משיקה את מיזם השותפות עם בתי ספר, עם ארבעה בתי ספר במחזור הראשון.

2015

ספריא חותמת על הסכם ראשון עם מו"ל יהודי מרכזי, כדי לְסַפְרֵת (digitize) ולהוציא לאור תרגומים לרשות הציבור.
12 אפליקציות חיצוניות מפותחות על בסיס מסד הנתונים וה-API של ספריא.
בשלב זה ספריית ספריא כוללת 50 מיליון מילים.

2016

הצוות המקצועי של ספריא מקיף את הגלובוס עם העסקתם של יותר מעשרה אנשים בשמונה ערים בצפון אמריקה ובישראל.
ספריא משיקה גרסא דו־לשונית מלאה של פירוש רש"י לתורה.
ספריא מכניסה את התורה לתוך הכיסים של כולם, עם השקתה של האפליקציה לאנדרואיד ול-iOS.
בתוך 30 יום בלבד נכנסים לאתר ספריא 50,000 מבקרים ייחודיים.

2017

ספריא מנגישה את התלמוד במהדורת ויליאם דוידסון, העתידה לכלול את פירושו של הרב עדין שטיינזלץ אבן ישראל בעברית ובאנגלית תחת רישיון פתוח.
ספריא משיקה את אתר האינטרנט sefaria.org.il המיועד לישראלים ולדוברי עברית.
בתוך שנה ספריא מכפילה את תפוצתה ומקבלת 100,000 מבקרים ייחודיים בחודש.

2018

בתוך שנה אחת יותר ממיליון משתמשים מכמעט כל המדינות בעולם מבקרים בספרייה של ספריא.
ספריא משיקה שתי תוכניות ניסיוניות בישראל בשיתוף פעולה עם משרד החינוך.
בשלב זה הספרייה של ספריא מכילה 183 מיליון מילים, מתוכן 143 מיליון בעברית ו־40 מיליון בתרגום לאנגלית.

2019

ספריא חוגגת את פרסום אוסף דפי המקורות של נחמה ליבוביץ, האישה הפרשנית הראשונה שמצטרפת לספריית הליבה של ספריא.
גולשי ספריא ממשיכים ליצור דפי מקורות, ומאגר דפי המקורות שלנו מגיע ל-200 אלף!
המייסד השותף ברט לוקשפייזר נבחר להיכלל ברשימת חמישים היהודים המשפיעים בארה"ב של גוף התקשורת Forward ,וספריא זוכה להיכלל ברשימת עשרת הפיתוחים החשובים בחיי היהודים האמריקאים בעשור האחרון.

2020

ספריא משקיעה מאמצים להיענות לצרכים שהתעוררו במשבר הקורונה, ומציעה לגולשים מקורות יהודיים לחגיגה ביתית של החגים, טיפים ללמידה מרחוק וכלים מקוונים ללימוד בחברותא.
נכנסה לפעולה אפשרות חיפוש לפי נושאים. זהו עדכון משמעותי במבנה האתר וכלי חיוני המאפשר למשתמשות ולמשתמשים חדשים לנווט בתוך הספרייה בקלות.
ספריא מגיעה לשיא של תנועת גולשים באתר: 500,000 משתמשים ומשתמשות בחודש. ציפינו שהיעד הזה יתממש רק בעוד שנה שלמה!

2021

ספריא עוברת עיצוב מחדש של ממשק המשתמש, אשר מעשיר את חווית השימוש בפסקאות הסבר ותכנים נוספים לטובת הלומדים.
ספריא מתגברת על מכשולים בתחום זכויות יוצרים כדי להוסיף לספריה יצירות של חוקרות מרכזיות, כולל האשה הראשונה שנכללת ברשימת פרשני התלמוד הרשמית של ספריא, ד"ר יהודית האופטמן.
ספריא מוסיפה לספריה יצירות קלאסיות מרכזיות באנגלית, כולל רמב"ן ואבן עזרא על התורה, רש"י על התנ"ך, התלמוד הירושלמי ועוד.

2022

ספריא מוסיפה לספריה תרגום לאנגלית של מדרש רבה (תרגום שנוצר לראשונה ביוזמת ספריא) ותרגום לאנגלית של משנה תורה לרמב“ם.
למאגר ספריא נוסף מילון העברית המקראית הנפוץ ביותר לשימוש בלימודי מקרא של בראון-דרייבר-בריגס (BDB).
ספריא עוברת לראשונה את רף ה-600,000 משתמשים בחודש.
עמותת ספריא מגייסת מקהילת המשתמשים מיליון דולר וזאת באמצעות תרומות של אלף דולר לכל היותר.
ספריא מוסיפה את התלמוד הירושלמי בצרפתית לאוסף המקורות המתורגמים, הכולל תרגום של התלמוד הבבלי לגרמנית.

2023

יחד עם כל העולם היהודי, צוות ספריא התאבל על הטבח הנורא של ה-7 באוקטובר. בחודשים הקשים שלאחר מכן פעלנו כדי לתמוך בעמיתינו בישראל וכדי להמשיך את הגדלת הספריה והנגישות למקורות היהדות שמהווים עבור רבים בעם היהודי מקור לנחמה, כוח ותקווה.
מחלקת המחקר והפיתוח של ספריא משיקה שותפות פורצת דרך עם AppliedAI והאוניברסיטה הטכנית של מינכן (TUM). מטרת השותפות היא בחינת האפשרויות הטמונות במינוף של אינטליגנציה מלאכותית ככלי להרחבה משמעותית של גישה ציבורית לתורה.
ספריא יוצרת שותפות עם מרכז שטיינזלץ וה-Aleph Society כדי להשיק אוסף דיגיטלי של כל הפרשנויות שכתב הרב עדין שטיינזלץ, ובכך להנגיש את כלל כתביו של הרב הנודע לכל לומד או לומדת באשר יהיו.