הקדמה:
לפתוח בהסברים כלליים על הפרק, במה הוא הולך להתעסק, ושיש גישות שונות לגבי פעולות הקשורות לבישול שמתחילות לפני כניסת שבת ושהולכות וממשיכות אל תוך השבת. חשוב גם לציין שיש בעיה בשמנה עצמה, בלשון המשנה, משום שהמושג: ״לתת״ והנטיות שלו: ׳נותנים עליה תבשיל׳ או ׳לא יתן עד שיגרוף׳, וכמו כן המילים ׳נוטלין ומחזירין׳, הם לא לגמרי ברורים. ברובד של המשנה, אין חששות או גזירות, אלא יש הרכעות של הלל ושמאי ביחס לשאלות האלא. באופן דומה, גם בתוספתא יש התייחסויות שונות, אך הגזירות והחששות כמו ׳לחתוות בגחלים׳ יבואו בתקופת האמוראית.
מתני׳ כירה שהסיקוה בקש ובגבבא נותנים עליה תבשיל בגפת ובעצים לא יתן עד שיגרוף או עד שיתן את האפר בית שמאי אומרים חמין אבל לא תבשיל ובית הלל אומרים חמין ותבשיל בית שמאי אומרים נוטלין אבל לא מחזירין ובית הלל אומרים אף מחזירין:
1) משנה
המשנה בבבלי שבת ל״ו ע״ב עוסקת בכירה ובדברים שאיתה מותר לעשות. שאלות להבנה:
א. מה ההבדל בין קש וגבבא, לבין גפת ועצים? (הצורה שבה החומרים דולקים יכולה להשפיע באופן משמעותי בתהליך הבישול).
ב. מה כוונת המושגים: ״נותנים עליה״, ״לא יתן עד שיגרוף״, ״נוטלין, אבל לא מחזירין״. (התשובות מן הסתם יהיו מגוונות, במיוחד אם לא נקראו עדיין הטקסטים המקבילים).
ג. מה ההבדל בין ב״ה לב״ש. (בית שמאי מתירים לשים מים, אבל לא תבשיל אחר - העובדה הזאת מפתיע ביחס להלכה בימינו. בנוסף לדעת בית הלל, מותר להוציא תבשיל מעל הכירה ולהחזיר אותו, בעוד שבית שמאי מתירים רק להוציא אותו).
ד. אפשר במהלך השיעור לקרוא את תחילת הגמרא, שהיא עוסקת בשאלה: לדעת מי המשנה? ועונים שהיא לדעת ׳חנניא׳. בהמשך הדיון הגמרא תנסה לשחזר נוסח כביכול מתוקן מהמשנה.
2) תוספתא
בשונה ממה שמתארת המשנה, התוספתא כבר משתמשת במונחים שונים ומסבירה מקרים שונים כמו: ׳לסמוך׳ וגם כן ׳לקיים׳, חומרים שונים להסקה כמו ׳גחלים שעממו׳ וכן המקרה של ׳שתי כירות המתאימות׳. בנוסף, כאן מופיעים דעות שונות על הדעות של בית הלל ובית שמאי, והם ר׳ יהודה ורבי מאיר.
א. מה הם המושגים המקבילים בין המשנה לתוספתא? (נותנים - מקיימים, לסמוך?) כמו כן, מה הביטוים שבהם יש הבדל ברור.
ב.איזה מקרים נוספים יש בתוספתא? (גחילים שעממו, נערות של פשתן, וגם השוכח תבשיל בערב שבת, וכנראה הכוונה היא שהתבשיל לא הספיק להתבשל כל צרכו)
ג. מה זה מצטמק ויפה לו? (ביטוי המראה הנאה מתוך המשך הבישול, הרי המאכל משתבח בכך, וממשיך את בישולו) איך נתפס המקרה של המים במצטמק ויפה לו או מצטמק ורע לו? (המים לא נהנים כביכול מבישול יתר משום שמתאדים)
ד. לאור הקריאה בתוספתא, למי אנחנו יכולים לייחס את המשנה? (ר׳ יהודה, אם חושבים שאכן זה לשהות, כפי שנראה בהמשך)
אפשר בשלב הזה לנסות לעשות טבלה המפרטת את המקרים לפי השיטות שונות:
בית שמאי |
בית הלל |
|
משנה |
נותנים חמין, ולא תבשיל, נוטלין ולא מחזירין |
נותנים חמין ותבשיל ואף מחזירין |
תוספתא: שיטת ר׳ מאיר |
לא מקיימין עליה כלום. עקר, לא מחזירין. |
חמין, אבל לא תבשיל. עקר, לא מחזירין. |
תוספתא: שיטת ר׳ יהודה |
מקיימין חמין, אבל לא תבשיל. עקר, לא יחזיר. |
חמין ותבשיל. עקר, יכול להחזיר. |
הברייתא שמופיע כאן, כנראה שמקורה בתוספתא שראינו קודם. אלא שמשתמשת גם במונחים שונים כמו ׳לשהות׳ ומתחיל להתברר שכל המונחים המקבילים, אין כוונתם להחזיר, אלא ממש לשים מעל הכירה, כפי שנראה בהמשך מפירוש ר״ח. הדיון בהמשך הגמרא עוסקת במשמעויות השונות של המילים.
א. מה ההשלכות של להכריע שהמילה במשנה כוונתה ׳לשהות׳? (מסתבר שזה יכול להיות רבי יהודה).
ב. אם כוונת המשנה היא ׳להחזיר׳, מה יכולה להיות הבעיה (שזה לא ר׳ יהודה, ולא ר״מ, מפני שמצד אחד, זה מקשה על שיטת רבי מאיר ביחס למה שהוא אומר על ב״ש. הרי ב״ש אומר בשמנה שאפשר לשים חמין אבל לא תבשיל, אך בברייתא לדעת ר״מ, ב״ש לא מרשים לשים כלום, גם אם זה גרוף וקטום. אותו דבר אצל ב״ה, שבמשנה התירו, וכאן הן אסרו. בעיה נוספת היא שאם הולכים לשיטת ר׳ יהודה נראה כי הוא אומר שבמקרה הזה של התוספתא, ב״ה לא יכולים לשים ע״ג שאינה גרופה וקטומה).
ד. איך אפשר למצוא פיתרון? (אפשר לקרוא גם בהמשך הגמרא, ובה מסבירים שאכן זה לשיטת ר׳ יהודה ולשון המשנה הוא להחזיר, אלא שהתנא במשנה פסק כר׳ יהודה במקרה אחד, וחלק עליו במקרה השני).
א. לאיזה מקרה מתייחס ר״ח? (הוא עונה לפי ההסבר של התוספתא, שאומרת שיש שתי קדרות).
ב. מתי הוא אומר ש׳נותנים׳ את התבשיל, ולמה? (הוא אומר שיש שתי אפשרויות: 1: מדובר בערב שבת, ומותר לשהות עליה כל עוד היא גרופה וקטומה. אפשרות שניה זה להגיד זהו החזרה של הקדירה כבר בשבת, אם כן, אסור להחזיר, אלא רק ע״ג כירה גרופה וקטומה).
ג. מה היא מסכנת רבנו חננאל? (שלהשהות, כל עוד הכירה גרופה וקטומה, מותר, ואם הוא מאכל בן דרוסאי, גם אם הכירה לא גרופה ולא קטומה).
כדי לברר איך העניין נפסק הלכה למעשה, כדאי לעיין בדברי הרמב״ם ולהעלות שאלות יעזרו לנו לסכם את השיטות השונות.
א. מה הצעדים הנדרשים כדי ׳להשהות׳ תבשיל על גבי כירה? (שהתבשיל יהיה מבושל כל צרכו, מצטמק ורע לו, והכירה צריכה להיות גרופה וקטומה).
ב. מה לגבי תנור? (משתמע שיש מקום לשים בתוכו - כל עוד הוא גרוף וקטום - תשבשיל שבושל כל צרכו ומצטמק ורע לו, אך נראה שלדעת הרמב״ם עדיף להימנע מפעולה זו).
ג. האם אפשר לטעון שהרמב״ם פסק כר׳ יהודה בתוספתא? (ניתן באופן חלקי עם מדברים על מצטמק ורע לו / יפה לו, אך הוא - הרמב״ם - אינו מתיר בכירה שאינה גרופה וקטומה).