לקראת שנת השמיטה הקרובה נבחן את אחת מעקרונות היסוד של מצוות השמיטה והוא העקרון החברתי, הדרישה לראות את החלשים והעניים שבחברה. המערך מיועד לצעירים ומבוגרים ללא רקע קודם
כתיבה: דוד ביטון וחופית מעתוק
אביעד הכהן (2011), פרשיות ומשפטים, עמ' 264 .תל אביב: ידיעות אחרונות וספרי חמד
אדם מישראל מתנתק בשנת השמיטה מן האדמה, שממנה לוקח ואליה ישוב. ... בתרגום ללשון מודרנית, ניתן לומר כי בשנת השמיטה חייב אדם להתנתק משגרת יומו, מעמלו, ממסך המחשב שאליו הוא מרותק, ממפעלו ובית עסקו, ולהקדיש את השנה לעבודת האדם. להגשים את אחריותו החברתית.
שאלות לדיון:
- מהי ה"קרקע" המוזכרת בדברים?
- מה דעתכם על פרשנותו של אביעד הכהן, מהי ה"קרקע" שאותה הוא מזכיר
- אילו אתגרים מעלה שנת השמיטה? איזו השראה ניתן לקבל משנת שמיטה לימינו?
- אילו ערכים היינו מעוניינים להטמיע בחברה בשנת השמיטה?
- כיצד ניתן להפוך את שנת השמיטה לשנה משמעותית, כזו שמשפיעה על שש שנות המעשה שאחריה, כזו שמצפים לה?
הקרקע המוזכרת בפרשה בדברים מדברת על קרקע פיזית, אבל אביעד הכהן מציע להתאים את המצווה לחיים בימינו ולהתנתק מהקרקע של חיינו, לצאת מהשגרה ולבחון את חיינו ואופן התנהלותנו.
קראו את מילות השיר וענו על השאלות הבאות:
- לפי המשורר, מה יחסינו לאדמת הארץ, ומה דעתו על כך?
"ושמיטה כהלכה אתה כבר יודע לעשות
שאתה רץ לקחת עוד ועוד אדמות?
בספק מרמה, בחשד גזל, בחסות חשיכה
בחסינות מושל? הזו גאולה? הזה כבודה?
כגנב במחתרת יהודה?
ולמי תמכור את "שדך" בשנת שמיטה
או אולי תתאסלם או תתנצר לשנה?
ולפני מי תיתמם שביעית אחר שביעית
בעוד האדמה אשר תחתיך כשפחה נשבית?
בעיני מי זה מוצא חן? אדמה אתה לוקח -
גאולה לא נותן. או אולי אצבעותיך
הדוקות מאוד מאוד מאוד מאוד מאוד -
מאומנות להרפות? מיומנות לשחרר?
מתורגלות לשמוט?"
שורה זו באה להצביע על הקשר ההכרחי בין בעלות על האדמה ליחס אליה - אסור לנו 'לקחת' אדמה בלי שאנו יודעים לשמוט אותה, על כל המשמעויות שבכך.
האם לדעתכם השמיטה מלמדת אותנו, בנוסף ליחס לאדמה, גם יחס לגויים הסובבים אותנו (שהרי אנחנו זקוקים להם כיום לצורך קיום השמיטה)?
השיר "מדרש יונתי" של מאיר אריאל הוא שיר בסגנון נבואי, שבו בדומה לנביאי הספר הגדולים- ישעיהו, ירמיהו ויחזקאל, מאיר אריאל מטיף בפני שומעיו על היחס לירושלים, לאדמה, לארץ ישראל, וגם על קיום השמיטה- אם כי לא במובן ההלכתי פורמלי של "שמיטה חקלאית" אלא במובן המהותי של "צדק חברתי". בבית האחרון מאיר אריאל מסיים בנימה אופטימית בה הוא מתכתב עם חזונו של ירמיהו "אחרי כן יקרא לך עיר הצדקה קריה נאמנה: ציון במשפט תפדה ושביה בצדקה".
(יאיר טיקטין)
השיר מלין על הדרך שבה אנו כחברה שומרים שמיטה, מוצאים דרכים לקיים את האיסורים אך ללא המהות החברתית שבהם.
השמיטה כחזון/ ד"ר ג'רמי בנשטיין, 'מה עניין שמיטה לצרכנות?', אתר טבע עברי
במדינת ישראל של היום קשה מאוד לטעון שדווקא רעיון כמו שנת שמיטה, על ערכיה המסורתיים, יכול להוות השראה לאנשי סביבה, חברה וכלכלה שמתמודדים עם בעיות מודרניות מאוד... אך אנו שקועים כל-כך בהקשר החברתי והפוליטי שלנו ובהשקפת עולמנו, שקשה לנו מאוד לבקר אותם מבפנים. לפעמים, על-מנת לקבל פרספקטיבה על מצבנו ולדמיין שאפשר אחרת, יש לחפש "נקודת ארכימדס" מחוץ למערכת הנוכחית, שממנה ניתן להתחיל לנסח חזון אחר, חלופי. ישנן כמה אפשריות למלא תפקיד זה, אך מסורות דתיות ותרבותיות, שלנו ושל שכנינו, בהחלט עשויות לשמש לנו מעוף למחשבה ומנוף לעשייה. אין זה מדע בדיוני. ממש כך חיו אבותינו כאן, בארץ הזאת. הארץ הזאת ואנו בתוכה זקוקים לכל סיוע אפשרי על-מנת להתמודד עם האתגרים, הסביבתיים והחברתיים כאחד, הפוקדים אותנו כאן ועכשיו.
הבא לתקן- יתחיל בו בעצמו /מרטין בובר, דרכו של אדם עפ"י תורת החסידות, עמ' 32-49
אמרנו קודם שכל אדם חייב לעשות את חשבון נפשו , לבור לו את דרכו המיוחדת לעשות את יישותו חטיבה אחת שבאחדות ולהתחיל בו בעצמו. והינה נאמר לנו עכשיו , שחייבים אנו לשכוח את עצמנו. ... ואין אנו צריכים אלא לשאול שאלה זו בלבד: "לשם מה?" לשם מה אני חייב לעשות את חשבון נפשי, לשם מה אני צריך לבור לי את דרכי המיוחדת ולשם מה מוטל עלי לעשות את ישותי חטיבה אחת שבאחדות? התשובה לשאלה זו היא :לא לשמי אני חייב לעשות כן. לפיכך ...הבא לתקן יתחיל בו בעצמו :הווה אומר , יתחיל אבל לא יסיים: חייב אדם לצאת לדרכו מעצמו, ולא לכוון את דרכו אל עצמו , מוטל עליו לתפוס את עצמו, אבל חלילה לו שיהא נתפס אל עצמו ויטפל בעצמו"
שאלות לדיון וסיכום:
- מה המסר החברתי שג'רמי בנשטיין לומד מהשמיטה?
- האם אתם מסכימים עם מסר זה?
- מה המסר החברתי שבובר מביא? האם אתם מסכימים איתו?
- מה לדעתכם הקשר לשנת שמיטה?
- מה יכולה ללמד אותנו שנת השמיטה בהקשר של מקומנו בעולם?
בדף לימוד זה ראינו מגוון תפיסות שונות לדרכים בהן יכולה להתבטא האחריות החברתית שיש לנו, ראינו שאנו נדרשים לשמוט את הקרקע וניסינו להבין מה היא הקרקע בחיינו, בין אם ההרגלים או השגרה. ד"ר בנשטיין מציע לנצל את שנת השמיטה כדי לבחון את התנהלותנו מבחינה חברתית, כלכלית וסביבתית, על מנת להצליח להתמודד עם אתגרי השעה.