רא"ש מסכת ברכות פרק ד
סימן ו
ו ואמר רבי חייא בר אבא רב צלי של שבת בערב שבת ר' יאשיה צלי של מוצאי שבת בשבת רב צלי שלשבת בע"ש מפלג המנחה ולמעלה ולאחר יציאת הכוכבים היה קורא קריאת שמע בעונתה ואע"פשלא היה סומך גאולה לתפלה כיון שהיה מכוין למצוה להוסיף מחול על הקדש לא חייש לסמיכה.והיה מדליק הנר [קודם שיתפלל] ומקבל עליו שבת מבעוד יום. והא דאמרינן בפ' במה מדליקין (דףכג ב) גבי הדלקת הנר ובלבד שלא יקדים ובלבד שלא יאחר אין זו הקדמה כיון שהיה מקבל עליו שבתבאותה שעה כי יכול לקבל עליו שבת מבעוד יום ובלבד מפלג המנחה ולמעלה. אמרינן בירושלמי רבימפקד לאבידן אמוריה אכריז קמיה ציבורא מאן דמצלי ליצלי דרמשא אדיומא קיים וכל הני אמוראיוכן תנאי דלקמן שהתפללו של מוצאי שבת בשבת ואמרו הבדלה על הכוס כרבי יהודה סבירא להו.ואפשר שהיה להם אונס שלא היו יכולין להבדיל במ"ש שהיו צריכין להחשיך על התחום לדבר מצוהכי פשיטא שלא היו ממהרין להבדיל ולהתפלל של מוצאי שבת בשבת אם לא מחמת אונס ונראהאע"ג דסבירא לן כרבי יודא לענין תפלת הערב שהיא שעה ורביע קודם הלילה לענין תוספת שבתוי"ה וי"ט דקיימא לן שהוא מן התורה פ"ק דר"ה (דף ט א) אין צריך כל כך שיעור גדול לתוספת מיהונראה שצריך שיעור מדאמרינן בביצה בריש פרק המביא (דף ל א) ובשבת בריש השואל (דף קמח ב)דהא תוספת די"ה דאורייתא והא נשי דידן אכלו ושתו עד אורתא ולא מחינן בידייהו. ומסתמא לא היואוכלין ממש עד אורתא שאינן יכולות לצמצם אלא פירשו מלאכול קודם הלילה. אלמא קודם אותוהזמן יש תוספת דאורייתא ולא נתברר יפה מה שיעור יש לאותו תוספת. אבל לענין מצה היה אומרה"ר יעקב מקורביל שאין לאכול מצה עד שתחשך מדאמרינן בתוספתא דפסחים אמרו עליו על הללשהיה כורך פסח מצה ומרור ואימת אוכלן משתחשך והיינו טעמא משום דכתיב בפסח ואכלו אתהבשר בלילה הזה ולילה ממש בעינן. ומצה איתקש לפסח דאם אכלה מבע"י לא יצא ידי חובתו ולאשייך כאן תוספת:
רא"ש מסכת יומא פרק ח סימן ח
ותוספת זה צריך שיהא קודם בין השמשות. דאילו בין השמשות ספק יום ספק לילההוא ואם עשה מלאכה בשני בין השמשות בשוגג חייב חטאת (שבת לה ב) ואינה נקראת תוספתדבלאו ריבוי דקרא צריך לפרוש מספק וגם ספק כרת יש בו אלא קודם בין השמשות שהוא מהלך אלףוחמש מאות אמה קודם הלילה צריך להוסיף מן החול על הקדש. ותוספת זה לא נתברר שיעורו אלאעל כרחך לאו תוספת כל דהו קאמר מדאמרי' במסכת יו"ט בריש פרק המביא (דף ל א) ובשבת פרקשואל (דף קמח ב) דהא תוספת דיום הכפורים דאורייתא הוא. והא נשי דידן דאכלו ושתו עד אורתאולא מחינן בהו. ומסתמא לא היו אוכלות לגמרי עד חשיכה שאינן יכולות לצמצם. אלא פירשו קודםעיצומו של יום וגם מספיקו אלא שבתוספת היו מזלזלות. אלמא לאו בתוספת כל דהו אמרינן אלאשלא נתברר שיעורו וצריך לפרוש קודם בין השמשות מעט. וכן מוצאי יוה"כ אחר צאת הכוכבים צריךלהוסיף מעט:
רבינו יונה על הרי"ף מסכת ברכות דף יח עמוד ב
והיה אומר ה"ר יעקב מאורלינ"ש ז"ל שאע"פ שתוספת שבת די בכל שהוא אפ"ה אם הוא מוסיףהרבה יותר בכלל תוספת הוי וחייב עליו אע"פ שאפשר לומר שאינו אלא מדרבנן אפ"ה אסור לעשותבו שום דבר כמו תוספת כל שהוא וכיוצא בזה אמרו לענין תרומה (ע"ז ע"ג וכ"מ) שאע"פ שחטה אחתפוטרת כל הכרי אפ"ה (תרומות פ"ד מ"ה) אם תרם הרבה הכל דיינינן ליה תרומה
מגיד משנה הלכות שביתת עשור פרק א
וצריך להוסיף וכו'. מדברי רבינו נראה שאין תוספת דבר תורה אלא בעינוי אבל לא בעשיית מלאכהלא ביוה"כ ולא בשבתות וזהו שכתב מתחיל לצום ולהתענות וזהו שלא נזכר בדבריו בהלכות שבתתוספת כלל מן התורה.
משך חכמה ויקרא פרשת אמור פרק כג
(כא) וקראתם בעצם היום הזה (מקרא קדש). נראה, דבא למעט תוספת יום טוב מאיסורמלאכה, וכמו דדרשינן גבי יום הכיפורים למעט תוספת עינוי מכרת. וזה רק לשיטת רבינו משהדאיסור מלאכה דתוספת שבת ויום טוב הוי רק מדברי סופרים, ואף מדברי סופרים לית ליה. והאדגילתה רחמנא זה גבי שבועות, משום דבא להורות לנו דלא נפרש קרא כפירוש הצדוקים "ממחרתהשבת" ממש, ויהיה תמיד עצרת אחר השבת, ואם כן תמיד תוספת שלו הוי שבת והוי "מקרא קודש"ואסור במלאכה! לכן אמר "בעצם היום הזה", אבל בתוספות שלו מותר במלאכה, ואם כן על כרחך"ממחרת השבת" - ממחרת יום טוב:
מרדכי מסכת מגילה פרק הקורא למפרע
ונשאל לה"ר טוביה מווינ"א איך סגיא נהור [רמז תשצח] פוטר בניו ובני ביתו מקידוש והא לרבי יהודהדאמר סומא פטור מן המצות פרק החובל א"כ לא מיחייב אלא מדרבנן והיכי אתי דרבנן ומפיקדאורייתא והשיב דאשכחן דכוותיה גבי קידוש גופיה דאמרינן פרק תפלת השחר מתפלל אדם שלשבת בע"ש ואומר קדושה על הכוס והתם מוכח דהיינו שעה ורביע קודם הלילה שעדיין לא קידשהיום דאין לומר דשאני התם דתוספת שבת דאורייתא כדאמר פ"ק דראש השנה ור' ישמעאל (דאמר)דמוסיף מחול על הקודש מנא ליה נפקי ליה מדכתיב ועניתם את נפשותיכם הא ליתא כבר פירשרבינו תם דלא נפקא לן מהאי קרא (*אלא) [*ולא] מדכתיב תשבתו שבתכם אלא דוקא לאחריה(*דעד) [*דעל עד] הערב דמינה סליק קאי שהוא תוספת של אחריה דוקא והשתא ניחא הא דקאמרפ"ק דמו"ק הלכתא לר' ישמעאל דבתוספת שלפניה מיירי התם לכך קאמר הלכתא היא ולא קראוא"כ (לר"ע) [לר' ישמעאל] דאמר הלכתא לא הוי תוספת שבת מה"ת ואפ"ה נפיק בההוא קידושדמקדש מבע"י דאינו אלא מדרבנן ע"י קידוש דאורייתא שיתחייב לאחר שתחשך גם בנדון זה האי סגינהור יש לומר שמוציא אחרים המחויבים מדאורייתא אע"פ שאינו מחויב הוא אלא מדרבנן דאע"גדגבי נשים פרק מי שמתו פריך גבי ברכת המזון אלא אי אמרת דרבנן היכי אתי דרבנן פירוש נשיםומפיק דאורייתא פי' אחרים יש לומר דשאני נשים דלא יבואו לידי חיוב לעולם אבל זה יכול לבא לידיחיוב דאורייתא אם נתפקח והואיל וכן יכול להוציא אחרים ידי חובתן אע"פ שהוא מדרבנן והםמדאורייתא דהא פרק שלשה שאכלו אמר ר' יוחנן לעולם אינו מוציא אחרים עד שיאכל כזית דגןואע"ג דכזית וכביצה אינו אלא מדרבנן כדאמרינן פרק אלו עוברין דקאמר התם אסמכתא נינהו אפ"המוציא מי שאכל כדי שביעה גמורה שהוא דאורייתא הואיל ויכול לבא לידי חיוב דאורייתא אם יאכלעד שישבע ומיהו נ"ל דאין ראיה לכאן דהתם בידו להביא עצמו לידי חיוב דאורייתא אבל כאן אין בידולהביא עצמו לידי חיוב דאורייתא באותה שעה ומ"מ ראיה היא מקידוש שרשאי לומר על הכוס מבע"יאע"פ שאין בידו להביא עצמו לכלל חיוב דאורייתא באותם שעות וה"ל לגבי יציאת קידוש כמקדשבאמצע השבוע לשם שבת ועוד יש לומר גבי האי סגי נהור דחייב מדאורייתא וקי"ל כר' מאיר בהאדאמרינן סומא חייב מדאורייתא במצות ואע"ג דקיי"ל פרק מי שהוציאוהו ר' מאיר ור' יהודה הלכהכרבי יהודה הכא הלכה כר' מאיר דסתם ליה כוותיה פרק החובל דקתני וישן שבייש פטור משמע האסומא שבייש חייב ומהאי טעמא קאמר עלה בגמרא מתניתין דלא כר' יהודה ועוד דמסתברא דהכאהלכה כר' מאיר דקיימי רב אחא בר יעקב ורב ששת ורב (יוסף) כוותיה פרק ערבי פסחים דהתם לאפטר רב אחא בר יעקב סומא אלא משום דכתיב בעבור זה דמינה דריש דסומא פטור מלומר הגדה(*ומדרבנן) [*מיהו שאני התם דמדרבנן] נמי פטור אע"פ דלית ליה מצה בזמן הזה דרבנן כדאיתא סוףפרק ערבי פסחים:
בית יוסף אורח חיים סימן רסא
ודע דתניא בפרקבתרא דיומא (פא:) שצריך להוסיף מחול על הקודש וילפי לה מקראי ופסקו כן הרי"ף (יומא ב:)והרא"ש (יומא פ"ח סי' ח). וכתבו הר"ן בפרק במה מדליקין (טו. ד"ה אמר רבה) וביומא (ב: ד"ה ת"רועניתם) והרב המגיד בפרק ה' (ה"ד) בשם הרמב"ן שתוספת זה אי אפשר שיהא בעוד השמש זורחתעל הארץ דהא תנן (יז:) וכולן בית הלל מתירין עם השמש ואי אפשר שיהא גם כן בין השמשות שהריתוספת זה אינו אלא עשה ובין השמשות ספק כרת הוא אלא ודאי זמנו של תוספת היינו מתחלתהשקיעה שאין השמש נראית על הארץ עד זמן בין השמשות והזמן הזה שהוא ג' מילין ורביע רצהלעשותו כולו תוספת עושה רצה לעשות מקצת ממנו עושה ובלבד שיוסיף איזה זמן שיהיה ודאי יוםמחול על הקודש. וכתבו התוספות בפרק קמא דר"ה (ט. ד"ה ורבי עקיבא) קשיא דבפרק במה מדליקיןתנן ספק חשיכה אין מדליקין ושמא משום דסגי בתוספת משהו נקט הכי, והרא"ש כתב ביומא (שם)ובפרק תפילת השחר (ברכות פ"ד סי' ו) ותוספת זה לא נ[ת]ברר שיעורו אלא מיהו לאו תוספת כל דהוקאמר כדמשמע ביום טוב פרק המביא (ביצה ל.) ובפרק שואל (קמח:) דלאו בתוספת כל דהו אמרינןאלא שלא נתברר שיעורו וצריך לפרוש קודם בין השמשות מעט: והרמב"ם בפרק ה' לא הזכיר דיןתוספת זה, וכתב הרב המגיד בפרק א' מהלכות שביתת עשור (ה"ו) דטעמא משום דלית ליה תוספתדבר תורה אלא לעינוי יום הכפורים לבד דסבירא ליה דהלכה כמאן דדריש לקראי לדרשא אחריתאעכ"ל. ומשמע לי דדבר תורה שכתב לאו דוקא דמדרבנן נמי לית ליה תוספת דאם לא כן לא היה לולהשמיטו. ורבינו שהשמיט דין התוספת נראה דסבירא ליה כהרמב"ם דלית ליה תוספת לשבתותימא אמאי שבק סברת הרא"ש דאית ליה תוספת לשבת ועוד שהרי כתב בסימן תר"ח גבי יוםהכפורים שצריך להוסיף מחול על הקודש בין באיסור אכילה בין בעשיית מלאכה וזה כדברי הרא"שדאילו לדברי הרמב"ם אין צריך להוסיף מחול על הקודש אלא באיסור אכילה בלבד אבל לא באיסורמלאכה. והוי יודע שדעת הרי"ף (יומא ב:) כהרא"ש, וכתב הרב המגיד בפרק א' מהלכות שביתת עשור(סוף ה"ו) שכן דעת שאר מפרשיםא:
שו"ת אגרות משה אורח חיים חלק א סימן צו
בדבר נסיעה לאנשים בקאר /במכונית/ אחר הדלקת הנרות לביהמ"ד סמוך ערך שני מינוטין /דקות/לכל היותר אם יש איזה חשש איסור מע"כ ידידי יר"ש ר' משה מעצגער נ"י.
נהנתי מאד אשר מע"כ נזדרז לקיים מצות תוכחה לפי דעתו ותשואות חן חן למע"כ וח"ו לי להקפידבזה, ואי"ה בלא נדר לא אסע עוד משעת הדלקת הנרות בקאר אף שאין בזה שמץ איסור אף לא משוםמראית העין.
כי ידע ידידי אשר איסור מראית העין הוא רק בדבר שנעשה זה ברוב הפעמים באופן האסור והואעושה זה באופן המותר אסרו מפני מראית העין, כגון לעשות ע"י עכו"ם בקבלנות מלאכה כזושהרבה עושים בשכירי יום שהוא אופן האסור, לכן אסרו גם בקבלנות משום מראית העין, וכן בנשרוכליו במים אסרו משום מראית העין לשוטחן בחמה במקום שרואין בנ"א שיחשדו שכבסן. אבללעשות דבר היתר מפורסם בשביל איזה אנשים שיטעו לחשוב שהוא דבר איסור לא אסרו. ועובדא זושידוע לכל שנשים מקבלות שבת בהדלקת הנרות ואנשים מקבלים שבת בתוספת קטן כי זמן הדלקתהנרות קבעו בעשרים מינוטין קודם השקיעה בכאן וברוב המקומות וא"כ הוא דבר מפורסם לכל אףלנשים שהאנשים עדיין מותרין במלאכה קרוב לי"ח מינוט אף לכתחלה אם לא יקבלו שבת,והשקיעה היתה בפ' ויצא /ארבע ושלשים ושתים/ והיו עוד אחד עשר מינוטין מהרגע שישבתי בקארשהיה /ארבע ותשע עשרה/ עוד אחד עשר מינוטין למלאכה לכתחלה שאפשר בזה הזמן ליסע בקאראף דרך רחוקה חמשה פעמים מהשיעור שעד הישיבה, ועוד ישארו איזה מינוטין לתוספת שבת. ורקאפשר יש איזה נשים טועות שחושבות שמזמן הדלקת הנרות אסור אף לאנשים לא שייך לאסור בזהמשום מראית העין, דלא איכפת לן שיודעו האמת שלאנשים מותר כיון שעדיין לא קבלו שבת.
אבל מ"מ כיון שמע"כ כותב שיש ח"ו קלקול לאיזו נשים ואנשים שידמו שיש בזה זלזול לשבת קדשאראה בלא נדר שלא ליסע עוד בקאר משעת הדלקת הנרות.
ידידו המברכו בזכות מצות התוכחה שקיים לכבוד השי"ת ולכבוד השבת קדש לשפע ברכה שבא ע"יקיום שמירת השבת ולסוכת השלום, משה פיינשטיין.
שו"ת שרידי אש חלק א סימן כז
קדושת השבת ומצות תוספת שבת
ב"ה, ב' למנ"א תשט"ז, מונטרה.
כבוד ידי"נ המרומם הרב הגאון הגדול מהר"ע גלזנר שליט"א הגאבד"ק קלויזנבורג
אחד"ש כת"ר בכבוד הראוי!
נתכבדתי במכתבו היקר, והנני להעיר על דברי הדר"ג בענין קדושת שבת, כי לפי דעת הרמב"םבמורה נבוכים ח"ב פל"א ענין השבת כדי שיתקים יסוד חידוש העולם ויתפרסם במציאות, כשישבתובני האדם כולם ביום אחד, וכשישאל מה עלת זה יהי' המענה כי ששת ימים עשה ה'. ותמצית דבריו,כי הקב"ה הגדיל כבוד היום (היום השביעי) ברכהו וקידשהו בשביל שבא אחרי ששת ימי המעשהוזה מורה על מציאות השם וחידוש העולם, ותורת השבת עם כל פרטי' הוא לעשות זכר ליציאתמצרים, שבהיותנו עבדים לא יכולנו לשבות כרצוננו וכו', עי"ש. וכן כתב בספר החינוך ונראה שמקורדבריו במו"נ.
והדברים מפורשים במכילתא דרשב"י שיצאה עכשיו לאור, וכן במדרש לקח טוב לפסוק ויום השביעישבת לד' אלקיך - לשם ד' אלקיך, שכל השובת ביום השביעי מעיד ומודה שהקב"ה ברא את עולמובששה ימים. ועל הפסוק וינח ביום השביעי שואלת המכילתא: וכי יש לפניו יגיעה וכו' אלא כביכולהכתיב על עצמו שברא את עולמו בששה ימים ונח בשביעי וכו'. הכלל היוצא, שאין הפירוש שעלינולשבות בשביל שהקב"ה שבת ביום זה, אלא שהקב"ה ברך וקידש את היום הזה כדי שנוכל להעיד עליצירת העולם בששת ימי המעשה.
ומה שהקשה כת"ר על מצות תוספת שבת והרי הקב"ה שבת רק כ"ד שעות, יום שלם מצומצם? - לפיהנ"ל לא קשה כלום. ובכלל ענין תוספת שבת אינה הארכת יום השבת לפנים ולאחור, אלא זוהימצות עשה מיוחדת להוסיף מן החול על הקודש, כמו שכתב בסמ"ג מ"ע ל"ב, ועי' במנ"ח, שחקר אינשים מחויבות במצות תוס' שבת מכיון שהיא מצות עשה שהזמן גרמא.
וכשאני לעצמי אמרתי, שמצות תוספת שבת אינה מצות עשה שהז"ג, שהמצוה היא כללית להוסיףמן החול על הקודש והוספה זו היא למעלה מן הזמן, אלא שלקודש יש זמן, כמו שבת ויו"ט ויוםהכפורים, אבל מצות הוספה היא כללית ולמעלה מן הזמן ודו"ק.
ובזה מיושב מה שהקשו האחרונים על התוס' בקידושין ל"ה, א [ד"ה משום] דלאביי שאשה בעלהמשמחה א"כ ליכא אלא ב' כתובים, עי"ש. והקשו האחרונים מסוכה כ"ח, א דיליף מהאזרח לרבותאת הנשים האזרחיות, דנשים חייבות בתוספות עינוי ושם קאי הגמ' אליבא דאביי, עי"ש, וא"כ יש ג'כתובים. ולפמ"ש אין התוספת מ"ע שהז"ג, והא דאיצטריך קרא, הוא כמו שאמרה הגמ': הואיל ומיעטרחמנא לתוספת עינוי מעונש וכו', עי"ש ברש"י.
ושיטת הרמב"ם ידועה, שאין תוספת שבת ויו"ט לא מדאורייתא ולא מדרבנן, וגם ביוה"כ התוספתהיא רק על העינוי ולא על המלאכה. וכבר ביארו האחרונים, שהרמב"ם סובר שמצות הוספה היא רקעל הדברים שנמשכים מן החול אל הקודש, כמו בעינוי, שע"י העינוי בשעת ההוספה הוא מתענהג"כ ביוה"כ עצמו, וכן החרישה של ערב [עמוד עא] שביעית נמשכת תועלתה גם בשביעית, אבל לאבשאר דברים. ועי' בתוס' מועד קטן ג', ב ד"ה יכול ילקה, שמוכח דאין התוס' מעיקר הקודש אלאמצות הוספה בלבד.
והנני ידידו המוקירו כערכו
יחיאל יעקב וויינברג
שיטה מקובצת מסכת ביצה דף ל עמוד א
והא דאמרינן וקא אכלי ושתו עד שחשכה. אמרו בתוס' דמהכא שמעינן דתוספת יש לו שיעור.ואומר ר"י ז"ל דהוא כחצי שעה והוא הדין לתוספת שבת.
ט"ז אורח חיים סימן תרסח
כתב רש"ל בתשובה סי' ס"ח שראההג"ה בשם מהר"ר טעביל שלא היה אוכל בכניס' יום ש"ע עד הלילה דא"כ הי' צריך לברך לישבבסוכה כיון דעדיין יום הוא כו' וכתב רש"ל ראיה לזה מחמת ברכ' לישב בסוכה דאם לא יאמר אות' זהאין ראוי דלמה יגרע ברכ' מחוייבת נהי שהברכות אין מעכבות היינו דיעבד אבל לחיובי עצמו בברכהדהיינו לאכול בסוכה מבע"י ולא לאומרו עון גדול הוא וא"ל דכיון דמוסיף מחול על הקדש א"כ עברהיום זה אינו נהי דמוסיפין בתפלה כדאשכחן רב צלי של שבת בע"ש אבל לא לעשות לילה שהרי ק"ששל ערבית היה או' בשעתו ומ"ה אין ראוי לספור עומר בליל שבת אחר קידוש עד לילה כאשר כתבתיבתשו' סימן י"ג ולאומרו ג"כ אין ראוי דסתרי אהדדי שאם אמר לישב בסוכה חול הוא וקידוש למההוא בא ואם י"ט הוא לישב בסוכה למה היא בא וראיה גדולה מדברי רי"ף ורא"ש סוף לולב וערבהוז"ל ולענין מיתב בסוכה בש"ע הלכתא מיתב יתבינן ברוכי לא מברכינ' כיון דש"ע הוא דלא אפשרלברוכי על הסוכ' דסתרי אהדדי ומשום דמספקא לן בתרווייהו עבדי' לחומרא יתבי' ונהגו ביה מנהגי"ט דהוא ש"ע לחומרא ע"כ אלמא דאי לא דעבדינן לחומרא מכח ספק לא מצאנו ידינו ורגלינו איךיתבי' ולא מברכין וא"כ היכא שהוא עדיין יום ואין כאן ספק איך יתבי' ולא מברכין ולברך א"א דסתריאהדדי ושוב עיינתי בר"ן שאין לקצר הברכה המחוייבת אפי' אם אתה עושה י"ט חול שכתב וז"ל פי'מיתב יתבי' אע"ג דידעי' בקביעא דירחי משום דשלחו מתם הזהרו במנהג אבותיכם אבל לא מברכיןכי היכי דלא לזלזולי בי"ט כ"פ רי"ף ואע"ג די"ט ב' של פסח עבדי' י"ט ועבדי' ספירת עומר שאני התםדה"ט משום דעומר וקידוש לא בהדדי אתיין אלא עביד כל חד באפי' נפשיה אבל כאן ברכת סוכ' היאבכוס א' עם הקידוש ואם מברך ברכת סוכה בש"ע אתי לזלזולי בי"ט ול"נ דא"צ לכך דספיר' א"אלדחות' משום זלזול דידעינן בקביעא דירחי והוי חייב בספירה מדאורייתא אבל סוכה בח' ספק ז' הואמדרבנן עכ"ל אלמא אם חייב מדאורייתא אין ראוי שתעקר הברכה וכאן אם יום הוא מחויב מןהתורה שלא לאכול חוץ לסוכה ואם אכל צריך לברך ואין ראוי לעוקר' ומ"מ בדיעבד אין נראה לברךשהרי הר"ן אינו חולק על טעם הא' אלא שכתב ול"נ שא"צ כו' ולפי טעם האחד מאחר שהוא בחד עניןא"א לזלזולי בי"ט ולכן איסור גדול הוא למי שמקדש קודם הלילה כו' עכ"ל: אלו דברי הרב רש"ל ואףשאין משיבין הארי לאחר מותו וק"ו בשועל כמוני מ"מ אחוה דעתי שדברי הרב מאד תמוהין ואיןהדעת של ע"ד סובלן דלמה גזר תענית בחנם משעת כניסת ש"ע שהוא מבע"י והוא הכרח דתוספתמחול על הקודש הוא דאורייתא וע"כ חייב להתענות עד הלילה וזה ודאי הוא מן הנמנע חדא דודאילא הוו שתקו חכמים מזה והרי חזינן דטרחי למצוא תקנה ליום הש"ע ליתב ולא לברך ולמה לאמצאו תקנה לכניסתו עד הלילה להציל האדם מאיסור גדול שלא יבוא לאכול קודם הלילה ולכלהפחות היה להם להזהיר אותנו בזה בפרט שרוב העולם אינם יודעין ואנו אין להוסיף איסור על מהשנמצא בדברי הגמ' ופוסקי' ותו דלפי חשש שלו יהא אסור לכנוס לסוכה באותה שעה דהא פסקוהרי"ף ורא"ש וטור דיש לברך על כל פעם שיכנס בה כמ"ש סימן תרל"ט אלא שר"ת פירש שעיקרקביעות היא אכילה מברך על האכילה ופוטר כל הדברים וכיון שזה אסור לאכול בסוכה במה יפטרממה שחייב בכניסתו בעיקר הדין וכ"ת דמה שבירך ביום פוטרו זה אינו דהא כבר פנה אותו קביעותוהופסק בתפלתו תפלה של ש"ע וכשנכנס אח"כ בעוד יום הוא חייב בעד כניסתו ואין מי שיפטרנו ותולדבריו בכל י"ט בע"ש יהיה אסור באכילה עד הלילה דכיון דאותו יום חייב לברך על המזון שאוכללקבוע בו יעלה ויבא מחמת שעדיין הוא יום וקדושת י"ט עליו והנה מחמת שקיבל עליו שבת נסתלקממנו הי"ט והיאך יעשה ביעלה ויבוא והי' צריך שלא יאכל עד הלילה וא"ל שכנגד זה הוא אומר רצהה"נ נגד לישב בסוכה יאמר קידוש. ובאמת סברא שבנה הרב עליו הוא אינו קיום כלל דודאי מישמוסיף מחול על הקודש הוא עושה ע"פ צווי תורתינו כבר חלף והלך ממנו חובת היום מה שהיהעליו קודם זה והוה כמו בלילה ומחר ממש ומ"ש הרב לסתור זה מההיא דרב צלי של שבת בע"שוהיה ממתין עם ק"ש עד הלילה וכן בעומר תמהתי על גברא רבא דעימיה שרי נהורא מה חשב בזהדלא קרב זא"ז דק"ש ועומר זמנם בלילה ולמה יקדים מבע"י ולעשות שלא כדינם בשביל מה שקיבלשבת עליו ומה יהיה חסר לו באם ימתין בדברים אלו ולא לסמוך על קבלתו שבת מבע"י וכי לא סגיבלא"ה משא"כ בחיוב סוכה שלפנינו הן מצד הכניסה הן מצד האכילה ע"כ היא נמנעת ממנו בשעהשקיבל קדושת י"ט של ש"ע שבו סותר מצות סוכה ויש לו יכולת לעשות כן פשיטא שתכף נכנס לגדריתובי יתבי' ברוכי לא מברכי' והוה כמו בלילה דהפה הקדוש יתעלה ב"ה שצוה עליו מצוה סוכהביום ההוא הוא הפה הקדוש שהתיר לו אחר שקיבל עליו ש"ע נמצא שכל מ"ש רש"ל מרי"ף והר"ןלאו ראייה היא דאין חילוק כלל בין אחר קבלת ש"ע מבע"י ליום המחרת ומאן יהיב לן משופרי שופריואכלינן באותו שעה בסוכה רק שאין מברכים לישב בסוכה כנלע"ד ברור: